Halvsanningarna haglar, med mängder av olika saker en kan göra för att gå ner i vikt. I dessa dagar extra mycket, eftersom många lever med en enorm ångest som kommer med all mat som erbjuds i juletider. Det är inte lätt att tacka nej och stå emot.

Men hur hemsk denna ångest som kommer är, kan den mycket väl vara att föredra snarare än att en inte bryr sig. Det må vara kontroversiellt sagt, men i ett samhälle där vi blir allt fetare (källa) – är det bra att de finns de som bryr sig om sin hälsa.

2211763-fat-man-holding-a-measurementFör det handlar inte bara om att gå ner i vikt. Det handlar om att det inte är hälsoamt att vara för rund om magen. Om du har mycket övervikt, speceillt om den sätter sig på magen, kommer risken för att du får sjukdomar som hjärtsvikt, diabetes, blabla och många fler att öka. Vissa har till och med gått ut och sagt att ”övervikt är farligare än att röka”. Då förstår du säkerligen varför det kan vara till fördel att efter all julmat som ätits, ha lite ångest – och börja tänka på vad en stoppar i sig.

Sen är det självklart inte enkelt. Det är långt ifrån enkelt. Speciellt om man från början redan är stor, om man har fetma. Då kan det behövas hjälp. En enkel och snabb viktminskning kan vara bra att kickstarta med, för att sedan arbeta med det långsiktiga. Du bör ta hjälp av en dietist för att se vad som är rätt mat för dig (vi människor är alla olika, vad som passar för någon du känner behöver inte alls passa för dig) och även en personlig tränare som hjälper dig att hålla igång och rör på dig.

200 miljoner män och 300 miljoner kvinnor lever idag med fetma enigt uppgifter från Livsmedelsverket. Det är en stor ökning sedan 10 år – och om det inte blir en förbättring kommer samhället att präglas av alla de sjukdomar som kommer med övervikt. Det är någonting varken samhället, eller vi människor, har råd med.

Sjukdomar som kommer av övervikt och fetma:

  • diabetes
  • Högt blodtryck
  • Belastningsskador i lederna
  • Blodfettsrubbningar
  • Åderförfettning
  • Gallsten
  • Astma
  • Cancer i livmoder, äggstock, bröst, prostata, matstrupe, tjocktarm, njurar, gallblåsa, lever, bukspottskörtel

Och många fler. Hitta hela listan hos 1177 Vårdguiden.