Något som blir allt vanligare i dagens samhälle är trenden att vara nyttig, gå på gym och vardagsmotionera, men att komma igång och få in vanan att göra detta tar tid – precis som det också tar tid att göra sig av med en ovana.

Tjej sittande på marken och byter till gympaskorVill man bli mer hälsosam gäller det att skapa sig en ny vana, något som författaren och föreläsaren Micael Dahlen lyckades med att göra. Han startade nämligen ett uppmärksammat projekt vid namn ”Even 40” där han under 40 veckor skulle jobba på att få in 40 nya nyttiga vanor. Och enligt Svenska Dagbladet lyckades han få in 39 stycken. Men hur lån tid tar det egentligen att få in en ny vana? Vissa menar att det bara är att kämpa på och tvinga sig själv att bli nyttig, och visst kan det vara så. Till exempel kan man börja med att förändra små saker såsom sin kost genom att handla andra livsmedel än vad man brukar och dessutom göra detta på en ny plats än vad man brukar. Rent konkret skulle man kunna säga att man helt enkelt ska skippa att handla på närbutiken och istället kanske beställa all sin kost från butiker med nyttighetstänk såsom Rawfoodshop vilken hittas på adressen http://www.rawfoodshop.se/. Men när allt kommer till kritan handlar detta också om att både bryta en vana och få in en annan – och det tar sin tid innan det blir naturligt.

Så bryter du ovanan och får in en ny

Enligt en studie som Expressen skriver om så tar det 66 dagar att bryta en ovana och också lika länge att få in en ny god vana. Det har forskare kommit fram till genom att genomföra en studie på 96 personer som under 12 veckor, vilket är 84 dagar, skulle försöka ändra ett invant beteende som de själva bestämde vad det skulle vara. När de tolv veckorna var avklarade mätte man sedan resultatet och kom fram till att snittet för ändrat beteende blev 66 dagar. Något som även Metro Mode skriver om och där tipsar man dessutom om vilka steg man kan ta för att ändra sin vana:

  • Byt en vana mot en annan istället för att försöka skapa en helt ny
  • Börja i liten skala och öka successivt
  • Sätt upp realistiska mål och ställ inte för höga krav