Simning är en utmärkt form av motion. Här är några anledningar till varför alla åtminstone borde testa simning. Och vad man bör tänka på när man gör det.

Det kan vara ett hälsosamt inslag i vackra naturupplevelser – om man gillar att simma i sjöar och hav. Eller så kan man, om man tar sin träning på allvar, och vill simma året runt installera en egen pool. En egen pool kan du hitta hos pahlen.se, till exempel.

Simma är, oavsett var du väljer att göra det, skonsamt för kroppen. Du slipper bli svettig eller riskera några träningsskador. Istället är det avslappnande och återfuktande – forskning visar att vi blir lugna av att spendera mycket tid i vattnet.

Simning är dessutom en väldigt omväxlande träningsform. Du tränar både kondition och styrka. Och olika muskelgrupper – beroende på vilken teknik du använder. Frisim är bra för att träna armar, bröst, mage och lår – och man simmar med stora och långsamma rörelser. Bröstsim är bra för övre ryggen och anklarna och låren insida – och simmas bäst med mindre och snabbare armtag.

Kom ihåg att simma säkert

Vi vill självklart att du ska tänka på säkerheten när du befinner dig i, eller i närheten, av vattnet. Varje år drunknar ett antal människor i svenska vatten. Något som lyckligtvis är lätt att undvika, om man bara tänker ett extra varv.

Simma utmed strandkanten, inte rakt ut. Då kan du lättare ta dig i land. Försök inte korsa sjön bara för att det den motsatta stranden ser ut att vara nära – att bedöma avstånd över vatten kan vara svårare än du tror. Spring inte vid bassängkanten eller på bryggor! Det finns en anledning till att badvakter och livräddare tjatar om det här. Det är lätt att halka och slå sig. Och att falla medvetslös i vattnet är livsfarligt. Hoppa och dyk inte i okänt vatten. Du vet inte hur grund eller djupt det är. Eller om det finns stora stenar eller annan bråte som sticker upp från botten. Och försök att alltid ha någon annan med dig om du ska simma längre sträckor i sjö eller hav. Då är ni två om något skulle hända – om en av er får kramp kan den andra hjälp till att massera eller bogsera in till land. Det är ju dessutom trevligt med lite sällskap.

Om du vill läsa mer om badsäkerhet kan du göra det på civilförsvarets hemsida.