De flesta av oss, och kanske särskilt de som lägger ned stor tid på att förbättra sin fysik genom träning, vill äta bra. Ändå är det bara var tionde svensk som har en hälsosam kosthållning. Kan den färdiga matkassen vara en möjlig lösning på problemet?

I den här texten ska vi undersöka huruvida den färdigpackade och hemlevererade matkassen kan förbättra våra kostvanor. Om du vill testa att beställa hem matkassar kan du, till exempel, göra det här: http://www.matkasse.nu/uppsala/.

I Sverige har vi inte en helt okomplicerad relation till mat. Vår mat är dyr – mycket dyrare än det europeiska genomsnittet. Ändå slänger vi enorma mängder och drygt var femte matkasse hamnar i sopporna. Detta beror på att vi ofta felbedömer mängden mat vi behöver då vi handlar. Något vi måste sluta med, eftersom matsvinnet är skadligt – både för miljön och plånboken.

Men problemet ligger också i vad vi väljer att stoppa i oss. En färsk rapport från Livsmedelsverket visar att hela 90 procent av Sveriges befolkning äter osunt. Något som på sikt kommer resultera i enorma folkhälsoproblem och man räknar med att uppemot en fjärdedel av befolkningen kommer dö i förtid som ett resultat av den dåliga kosten.

En matkasse som hjälper dig att välja rätt

Om du vill äta hälsosamt är finns det vissa grundprinciper som du kan utgå ifrån: ät mycket frukt och grönsaker (minst ett halvt kilo i veckan), är mindre rött kött (inte mer än ett halvt kilo i veckan) och välj fullkorn när du äter livsmedel baserade på spannmål. Försök också att undvika mat med mycket salt och välj nyckelhålsmärkta produkter när det är möjligt.

Försök skära ned på onödiga sötsaker och skadliga fetter. Kroppen, och inte minst hjärnan, behöver fett för att fungera. Men se till att det bara är bra fett du ger den, som omega-3, vilket du finner i fet fisk (du bör för övrigt äta fisk minst två gånger i veckan). Undvik snabba kolhydrater – något som kan vara lättare sagt än gjort. Eftersom butiker ofta är planlagda för att locka kunderna till impulsköp. Därför placerar man ofta onyttiga lockvaror nära kassorna, där kunderna stannar upp och väntar i kö. När du är hungrig och trött efter jobbet skriker din kropp ut efter energirika onyttigheter – då är det extra enkelt att falla för frestelserna.

En hemlevererad matkasse, som gör det onödigt att besöka butiken på daglig basis, minskar risken för dessa impulsköp och kan således hjälpa dig att få bättre koll på dina matvanor. Ofta bygger kassarna på en veckolång planering, vilket gör att man lätt kan få översikt på sitt näringsintag. Dessutom är kosten i matkassen ofta varierad och ändras från vecka till vecka – något som kan vara bra när fantasin tryter.

Det finns tydliga kopplingar mellan övervikt och fattigdom, men forskare har nått slutsatsen att själva matpriserna inte är skurken, det är inte dyrare att köpa nyttig mat. Skillnaden vilar snarare i tidsaspekten: att den onyttiga maten ofta är snabbare. Att få sin matkasse hemlevererad sparar in på tid som istället kan läggas på att tillreda maten från grunden.