Att gymma handlar mycket om att bygga muskler men också om att ta hand om dem och bibehålla dem. Den som vill ha muskler som mår bra måste äta rätt och ibland även ge musklerna lite avslappning och massage.

2657324-styrketraning-4

På corren.se kan man läsa att rätt kost hjälper till att underhålla våra muskler. Protein är exempelvis viktigt att få i sig för att underhålla och bygga upp muskulaturen, speciellt när man tränar. Det är även viktigt att man får i sig mycket kolhydrater för att ge bränsle till musklerna så att man kan träna och återhämta sig bättre. Det handlar främst om bra kolhydrater som finns i fullkorn, grönsaker och frukt.

Knåda musklerna

Men det räcker inte bara att äta en bra och varierad kost för att underhålla musklerna. Det kan även vara bra att då och då gå på idrottsmassage. Den här typen av massage får muskler med förhöjt nervpåslag att slappna av och den hämmar också bildandet av inflammatoriska proteiner efter träning. Det finns mängder av massageställen som erbjuder just idrottsmassage och är man ute efter den här typen av massage i Stockholm kan man exempelvis söka på ”idrottsmassage Stockholm”.

Spenat är bra

Något som många kanske trodde var en myt eller något som bara var sant i seriernas värld, är att spenat ger starkare muskler. Detta är faktiskt sant och i Svd kan man läsa att en studie visar att nitrat, som finns i just spenat, har en väldigt positiv effekt på muskelstyrkan.

”Överfört till människor motsvarade det dagliga nitratintaget ungefär det som finns i 200-300 gram färsk spenat.” Läs mer.